Biodlingen


Utöver kattuppfödning, driver vi på Rådahammars också småskalig biodling.


Mitt intresse för biodling grundar sig inte likt så många andras, i ett stort trädgårdsintresse, men trots det fick jag på andra sätt upp intresset för biodling. I början av 2019 gick jag en biodlarkurs och samma vår köpte jag mitt första bisamhälle. Sedan dess har bigården vuxit, liksom mitt intresse och min fascination för dessa fantastiska små djur. 


Jag spenderar en hel del tid i bigården under april - september/oktober. Känslan av att gå ut i trädgården på våren med en tekopp i handen och titta på hur arbetsbina kommer in för landning framför bikupan med pollenkorgarna överfyllda i olika färger, ackompanjerat till deras surrande är oslagbar. Eller att sätta sig under ett blommande äppleträd och njuta av det dovt flygplansliknande surrandet och veta att om ett litet tag är det dags att skatta årets första honungsskörd. Det är lika spännande varje gång det är dags att skatta honungen och slunga. Hur ser den ut? Hur smakar den? Var har den för konsistens och vilka växter har bina dragit på denna gång? 


Vetskapen om att min biodling, genom binas pollinering av växter, och inte minst deras viktiga roll i livsmedelsproduktionen, dessutom bidrar till nytta för miljön skänker mig stor glädje. Att våra egna fruktträd, blommor, bärbuskar och kryddträdgård fått sig en skjuts är också ett stort plus. 


Tillverkning och doften av egen bivaxsalva och lypsyl är en mysig sysselsättning i vintermörkret, även om honungen är den biprodukt vi älskar mest. Vår honung är just bara ren honung, utan ett uns tillsatser. Mer närproducerat, nyttigt och användbart livsmedel är svårt att hitta. Beroende på utfall av honungssäsongen säljer vi honungsburkar om 500 gram för 110 kr.


Orörd eller ympad honung?


Mestadels säljer vi nyslungad flytande honung, men vi ympar också en del av honungsskörden. Det är en smaksak vilket man föredrar. Den flytande, orörda honungen kristalliserar så småningom, ofta efter några månader, men kan frysas nyslungad för att behålla sin flytande konsistens under längre tid. Att ympa honung innebär att man till den nyslungade honungen tillsätter en liten mängd finkristalliserad honung, för att honungen snabbare ska kristallisera i en finkristalliserad, smörig och jämn konsistens. Denna håller sedan konsistensen i åratal, förvarad i rumstemperatur. Vill man kan man försiktigt värma upp honungen till flytande form. Obs! För att bevara honungens nyttiga egenskaper bör man inte värma honungen över 40 grader C.